Što je to WTP ?

Što je to WTP?

WTP je skraćenica od World Technology Products. Organizacija je nastala u koljevci kartinga Italiji a utemeljili su je SVI proizvođači motora, šasija i opreme (periferije) osim firme Tony Kart. Osnivači su imali viziju i ideju da karting treba biti dostupan svoj djeci a ne samo onima čiji roditelji su duuubokog džepa te su se odlučili napraviti kategoriju i bolid po super povoljnim cijenama i omogućiti većini kandidata i talenata da dođu u priliku probati karting i pokazati svoje talente. Bolid je trebao biti pouzdan, robustan, sa motorom koji ne zahtjeva posebnu pažnju, dugo traje, ne kvari se, i ne zahtjeva vrhunsko tehničko predznanje kao većina motora danas. Tvrtka Parolin ponudila je rješenje za šasiju (Parolin i danas proizvodi šasije za planetarno popularni Kart Republic, Energy, Oberon, Jesolo a i pojavljuju se pod svojim brand-om koji se zove… Parolin 🙂

Za motorizaciju udruga se obratila jednom od najstarijih proizvođača i utemeljitelja većine današnjih etabliranbih proizvođača motora gospodinu Oscar Benedetti-u sa zahtjevom da napravi motor niske potrošnje, niskih zahtjeva za održavanjem, visoke tolerancije na pogrešne postavke, niske cijene, a da to ipak bude trkaći motor, dakle 2-taktni agregat. Oscar je odgovorio sa motorom WTP60 koji je i premašio sve zahtjeve udruge.

WTP je kao projekt zaživio i iznjedrio vrhunske talente. Sredinom 2008 godine Tony kart odlučuje da WTP (vjerojatno iz ekonomskih razloga) mora prestati postojati i starta svoju ROK Akademiju i kup. Unutar sljedeće godine proizvođači šasija su rastrgani između 2 svijeta i opet iz ekonomskih razloga (ROK daje motore pojedincima gratis) smanjuju podršku WTP projektu i okreću načinu razmišljanja tony kart-a da je karting sport za izabrane i bogate te stavljaju ekonomsku korist ispred početnih ideja WTP-.a. 2008. i 2009. godina su bile ekonomski teške za Europu pa je razumljiv zaokret u politici. Oscar Benedetti ispred firme Motori Seven kupuje sva prava WTP imena i licence od udruge i nastavlja sam sa projektom karting za sve. Interes je zbog skupih alternativa pao, ali nije nestao, WTP kartinzi (šasije Parolin i WTP60 motor) se i danas proizvode i u Italiji su u velikoj većini ulaz u karting sport zbog svoje cijene robusnosti i pouzdanosti. Zahvaljujući velikom srcu gospodina Oscar Bennedetti-a i njegove obitelji uopće (svi rade u WTP Motori Seven i Oberon Kart) upjeli smo dobiti WTP Licencu za Sloveniju, Hrvatsku, BiH i R. Srbiju kako bi našoj djeci uspjeli približiti svijet kartinga u svojim mogućnostima.